HDD KAPACITETA 100 TB DO 2025. GODINE

Potrošači nikada nisu imali više izbora ako trebaju kupiti medij za pohranu podataka, bilo da se radi o hard diskovima, fleš uređajima, SSD uređajima ili čak oblakom ili uređajima za pohranu podataka priključenim na mrežu. Tokom vremena cijene uređaja za pohranu podataka su stalno padale tako da danas govorimo o tome da se za 500-600 KM mogu nabaviti uređaji kapaciteta do 10 TB ili, prevedeno u neki sirovi odnos, 1 GB se može dobiti po cijeni 0,05-0,06 KM.

Za mnoge korisnike to je dovoljno prostora ili više nego dovoljno za pohranu filmova, fotografija, muzike ili dokumenata. Međutim, za druge, 10 TB prostora jednostavno neće biti dovoljno. Za ove korisnike, na sreću dolazi vrijeme HAMR-a.

Uz pomoć magnetskog snimanja pomoću toplote ili HAMR-a (heat-assisted magnetic recording), Seagate će koristiti toplotu da povećava gustinu pisanja podataka daleko više nego što to može biti sa tradicionalnim perpendikularnim magnetnim snimanjem ili PMR (perpendicular magnetic recording), čime se povećava ukupna gustina upisa podataka na površini diska predviđenoj za pisanje i kapacitet skladištenja.

Neki proizvođači iz konkurencije, poput Western Digital-a, nadaju se da će postići slično povećanje gustine koristeći različite metode kao što je magnetno snimanje pomoću mikrotalasa ili MAMR (microwave-assisted magnetic recording).

Sa HAMR-om, Seagate očekuje početak isporuke svojih prvih diskova u 2020. godini, a u ovom trenutku izgleda da bi ti prvi diskovi mogli biti kapaciteta 20 TB. Međutim, kompanija očekuje mnogo značajnije povećanje kapaciteta, te bi u vremenskom okviru do 2022. godine 36 TB diskovi mogli postati realnost, dok će 2023. ili 2024. godine Seagate očekivati da će diskovi kapaciteta od 48 TB predstavljati normu.

HAMR

Ako je istina, to bi bio izuzetan nivo progresije jer će trajati otprilike četiri godine, kao na primjer, između 2016. i 2020. godine se očekuje povećanje gustine pohrane podataka sa 10 TB na 20 TB, dok sa HAMR-om Seagate očekuje skok sa 16 TB u 2019. godini na 48 TB u 2023. ili 2024. godini. To bi značilo dosta značajnije povećanje u sličnom vremenskom razdoblju i moglo bi voditi do pojave diskova kapaciteta od 100 TB do 2025. godine, ako sve bude teklo po planu.

Sa stanovišta korisnika, ovakvo povećanje kapaciteta je svakako dobro došlo međutim, sa stanovišta sigurnosti čuvanja podataka, postavlja se pitanje da li povećanje kapaciteta hard diskova direktno utiče na povećanje cijene spašavanja podatka. Uzmemo li u obzir da je vrijeme potrebno za spašavanje podataka u diretnom odnosu sa količinom podataka, to je očigledno da količina podataka, kapacitet medija na kojem su podaci snimljeni i vrijeme potrebno za njihovo spašavanje direktno utiču na cijenu spašavanja podataka.

Pažljivo planiranje, inteligentno čuvanje i backup važnih podataka su ključ sigurnosti podataka u korisničkim rukama, za sve ostale scenarije tu je Data Recovery Enterprise Solutions – DRES.